Nieuws

Vijf tips voor het schrijven van een goede tekst

14/01/2016

Daar zit je dan. Leeg scherm voor je neus. Vingers op het toetsenbord. Hoofd vol ideeën. Maar hoe krijg je die ideeën op papier? Lekker leesbaar, duidelijk en zonder gênante fouten? Hier zijn vijf tips om direct mee aan de slag te gaan.

Begin!
Niets is zo erg als een leeg scherm. Maak dat moment dan ook zo kort mogelijk. Wees gerust: wat je als eerste typt hoeft niet perfect te zijn. Het mag vol zitten met fouten, niet lekker lopen, een verkeerde opbouw hebben. Vaak zie je pas goed waar je naar toe wilt, als er iets op papier staat. Dus gewoon aan de slag en typen maar.

Maak gebruik van witregels en tussenkopjes
Een grote lap tekst leest niet gemakkelijk. Voor niemand. Dus of het nu gaat om een brief, een rapport, projectvoorstel of webtekst: creëer ruimte om adem te halen. Gebruik witregels tussen alinea’s en eventueel tussenkopjes. Tussenkopjes hebben nog een ander groot voordeel: ze zorgen ervoor dat de lezer die te lui is om jouw tekst helemaal te lezen, toch de boodschap in grote lijnen meekrijgt.

Maak de tekst actief en gebruik spreektaal
Schrap de werkwoorden worden en hebben. Ze zijn als stroop in je tekst. Dus niet: De inwoners worden door de burgemeester bezocht. Wel: De burgemeester bezoekt de inwoners. Niet: We hebben jullie uitgenodigd voor een receptie. Wel: We nodigden jullie uit voor een receptie. Gebruik geen ambtelijke, moeilijke en ouderwetse woorden die je in een normaal gesprek ook niet zou gebruiken, zoals ‘desalniettemin’, ‘tevens’ en ‘ondanks het feit dat’. Vermijd vakjargon.

Maak je zinnen korter
Heb jij ook de neiging om alles achter elkaar in één (hele lange) zin te zetten? Zet er dan eens een paar punten tussen. Het geeft lucht in je tekst en leest stukken makkelijker. Wissel lange zinnen af met hele korte zinnen van een of twee woorden. Gewoon doen. Echt. Het leest beter, vind je niet?

Lees je tekst hardop voor (aan jezelf, je collega’s, je partner of je kat)
Haper je ergens? Struikel je over je woorden? Werk aan de winkel! Kun je bijna geen adem halen? Je zinnen zijn te lang. Valt je collega in slaap? Dan is het misschien toch net iets te saai.

 Hulp nodig? Zoek je iemand die het voor je naleest? Of wil je er niet eens aan beginnen? Je kunt altijd mij nog bellen ;-)

 

Terug naar de vorige pagina

Volg mij ook op
Referenties
Meer referenties
Waarom kiezen voor Anneke Reijerse Tekst?
  • AnnekeReijerseTekst!
  • Laan van Liederkerke 24
  • 4835 CC Breda
  • T: 06 29 01 72 50
  • info@annekereijersetekst.nl
  • KvK Breda 20123981
  • IBAN NL24 INGB 0004 9082 73
  • BTW NL149292260B01
LinkedIn Twitter